Digitális villanyóra


 Digitális villanyórákról mindenkinek
Újabban az összes áramszolgáltató már nem a régi mechanikus villanyórákat szereli fel hanem a modern digitális villanyórákat. A digitális villanyórában nincs mozgó alkatrész, nincs benne tárcsa így igen nehéz már alapból is buherálni a klasszikus módszerekkel.
Sőt mivelhogy digitális számokkalé írja ki az elfogyasztott mennyiséget, néha igen kicsi, kontraszt nélkül számokkal kijelzővilágítás nélkül... Szegény idősek ezt már igen neheze olvassák le.

De amelyiknek meg van kijelzővilágítása az sem jobb mert azt is te fizeted! És elárulom... az ilyen villanyóra sokkal többet fogyaszt mint a régi... :-)

Így néz ki egy digitális villanyóra:
Nade ezek a villanyórák már jóval többet tudnak mint a régi forgótárcsás órák!
Hogy miket is? Pl az EDMI Atlas MK10 (leggagyibb modell) az alábbiakat tudja.
Sorolom:
- 140 és 290V között is pontosan mérnek tehát egy kis hálózati ingadozás nem hülyíti be őket
- 45-65 Hz-ig is működik ( de pl egy 65Hz-es áramtól már sok fogyasztó behalna)
- -40 fok és + 70 fok  között 95%-os páratartalommal is vígan működik
- kiírja és méri a frekvenciát, teljesítmény tényezőt, feszültségeket és minden mértékgységben méri az elfogyasztott áramot
- fogyasztási adataidat rögzítí, minimum, maximum, átlag értékekeket tárol ezekről
- ezeket 5 évig (1800 napig) meg tudja jegyezni a nem felejtő memóriájában)
- belső órája 10 évig működik elemről (tehát egy 10 éves áramszünet után sem felejt el semmit!!)
- minden áramszünetet dátum, idő, óra perc, másdoperc szinten megjegyzi
- automatán átvált a téli-nyári időszámításra, a pontos időt a hálózati 50Hz-hez vagy a saját kvarckristálya által számolja
- perzsa és a gergely naptárt is támogatja (ez azért van mert beállítható hogy pl szombaton olcsóbb legyen az áram vagy bizonyos napokon, Magyarországon még nincs ilyen napi kedvezmény tehát itthon jelentősége nincs)

- a készüléknek, ennek a sima alaptípusnak is többféle áramlopás elleni
védelem van beépítve.

Ilyen pl a felnyitás elleni védelem. Ha leszereled az órát és leszeded a burkolatot akkor azt rögtön rögzítette is egy naplófájban.  Hiába nincs áram alatt, a belső elem 10 évig működteti ha elmegy az áram. És ezt a 10 évet onnantól kell számítani miután elment az áram... vagyis ha 5 évig ott lóg a falon, te leszereled akkor még további 10 évig működni fog elemről és figyeli hogy mi történik vele.

Tehát hiába plombálod vissza egy hamis plombával... a belső memóriában már szerepel hogy valaki kinyitotta... és a legközelebbi adatkiolvasáskor le is buksz vele!!

A készülék a mikroprocesszornak hála meg tudja állapítani hogy milyen közel van a legközelebbi leágazás, csatlakoztattak-e lopótököt stb stb.

Igaz a mágnes nem hat rá, tönkre sem teszi, de a beépített erőtér detektor érzékeli a mágneses erőteret és titokban naplózza azt is. Aztán ha lesz leolvasás akkor meg jöhet a bünti... mindezt azért mert próbálkoztál... ugye kell az extra profit a szolgáltatónak. A szolgáltató a cigánysorra nem mer bemenni, ezért a sóvárgó próbálkozókkal kell megfizetetni azt is!

Ugye ha simán elékötsz akkor sem vagy biztonságban mert ilyenkor mikor bekapcsolod az elékötött fogyasztót akkor az ránt a hálózaton, egy visszáram keletkezik és szépen az óra rögzíti azt. Mint említettem, az erőtereket, elektromágneses erőtereket is figyeli az óra, a hirtelen változás az vagy Ufót vagy gömbvillámot vagy manipuláló fogyasztót jelent. Mindhárom esetben kötbért kell fizetned az áramszolgáltatónak. :-)
Ja hogy a bíróság elfogadja azt is bizonyítéknak amit titokban, rólad rögzített az óra... ez tény pedig az órát bármikor bárki (gyengébbek kedvéért a szolgáltató) simán módosíthatja, hiszen csak számítógépes adatok, bitek sokasága az óra memóriája és semmiképp sem kézzel fogható számok mint a régi mechanikus órán...
Most is simán bűntetnek mágnesezés miatt, pedig a villanyóra fékezőmágnesének lemágnesezését akármi okozhatja, nemcsak a felhasználó egy neolídium mágnessel... de a bíróság (a lefizetett bíróság, mert a nagy pénzes szolgáltató ellen nem tudsz mit tenni) persze a szolgáltatónak ad igazat, te meg fizethetsz milliós kötbéreket.

De a lényeg az hogy nagyon kell vigyázni az új villanyórákkal. A lopás lehetetlen velük!!!

Felismeri hogy mikor, elé vagy mögé, hány fogyasztót, lopótököt stb stb kötöttél és elmenti a memóriájában!! Hiába kötsz rá a fővezetékre, felismeri a megváltozott karakterisztika alapján, elmenti a változást idő szerint, majd ha leolvasták és elolvasták az automata riasztást kijön a kommandó. Persze a kommandónak joga van átfűzni a vezetéket a villanyóráig tehát ha rákötés, vagy annak nyoma van a fővezetéken az bizony bukta!!


A készülékből a mérőóraállást távolról, gprs kapcsolattal is ki tudnák olvasni, de ezt a funkciót Magyarországon még szintén nem használják!
A rólad rögzített adatokat optikai infraporton pl egy ilyen leolvasóval is le lehet tölteni:



Persze ehhez felhasználónév és jelszó is kell, az adatátvitel titkosított. Holott a saját adataidról lenne szó...

A villanyóra ezeken felül a tudtodon kívül fényképeket csinál rólad bizonyos időközönként. Úgy ahogy a kijelzővilágítás sötétre kapcsol be rajta (tehát van benne fényérzékelő) úgy már fényképezni is tud pl mikor nyitod a villanyóraszekrény ajtaját.
Tegyél te is a villanyóra szekrényedre, lehetőleg az ajtó belső felére, vagy a villanyóra szekrénnyel szemben lévő falfelületre egy "fényképezni tilos" matricát hogy pl a villanyóra által készített képeket ne használhassák fel ellened a bíróságon!

Tehát a digitális villanyóra minden tekintetben figyel téged, lásd az alábbi ábrát:
-->
Szóval a digitális villanyóra = áramlopás vége!